Waarom zou je een steen kopen? Omdat je hem mooi vindt of het je fascineert. Mineralen zijn gewoon prachtig. Net als bloemen. De meeste mensen beginnen ook niet bewust een mineralen collectie. Die kopen of vinden een steen op vakantie, als herinnering. Of die kopen een steen in een museum of new-age winkeltje omdat ze nog nooit zo iets hebben gezien. En dan blijkt dat er een wereld aan variatie bestaat binnen de mineralen. Iets waar je in tegenstelling tot postzegels, nooit twee dezelfde van zult zien. Elke steen is uniek als een vingerafdruk. Je loopt dus ook niet het risico dat de buurman dezelfde heeft.
Als je een verzameling opbouwt kun je zelf gaan zoeken of mineralen kopen. Beide opties hebben hun voordelen. Zelf gevonden is altijd het best. Je weet exact waar iets vandaan komt, houd altijd het mooiste stuk en het is gewoon een mooie ervaring. Het nadeel is dat je vondsten beperkt zijn door de geologie van het gebied waar je zoekt.
Veel van het mooie materiaal wat je op beurzen, in musea en in de literatuur ziet is gevonden door mijnwerkers. Zij waren ter plaatse toen de kristallen tevoorschijn kwamen en voor hen is het een welkome aanvulling op de vaak lage salarissen. Het is voor een verzamelaar simpelweg niet mogelijk om daar te kunnen verzamelen omdat het niet toegestaan wordt. De enige optie is dan kopen. Kopen van de mijnwerker, een handelaar of in een winkel al dan niet via internet.
Als je mineralen koopt kun je eenvoudig een collectie aanleggen met mineralen uit alle uithoeken van de wereld. Vaak van plekken die nauwelijks te bereiken zijn voor buitenstaanders. Je kunt nieuwe vondsten kopen, maar je ook specialiseren in mineralen die honderd jaar geleden gevonden zijn van lang gesloten mijnen. Mooie kristallen kunnen lokaal zoveel voorkomen dat je uiteindelijk voor een paar euro een prachtig stuk kunt kopen. De kosten die je zou moeten maken om het zelf te vinden staan dan niet in verhouding tot een eenvoudige aankoop.
Als je mineralen wilt kopen zijn er verschillende opties. Winkels, beurzen, handelaren en internet. Er zijn genoeg winkels in Nederland die ook mineralen verkopen. In de regel is dit voor bijgeloof doeleinden. Er zijn er maar weinig die ook echt verzamelmateriaal aanbieden. Aan de andere kant worden er soms in new-age winkeltjes ook echt mooie verzamelstukken aangeboden met allerlei toegeschreven bijgeloof verhalen. Dit kun je uiteraard gewoon negeren en het stuk kopen voor wat het is, een mooie steen. Als je maar niet een hoge meerprijs betaald voor de hocus-pocus. (bijv. Azetzuliet: Hocus-pocus naam voor ordinair massief kwarts). Vergeet hierbij ook niet de antiekhandelaren. Soms kom je complete collecties tegen bij antiekwinkels met mooie dingen ertussen.
In Nederland worden geregeld mineralenbeurzen georganiseerd. Dit is met afstand de beste plaats om mooie stenen te vinden/kopen. Door het grote aanbod van verschillende handelaren vind je hier altijd wat van je smaak. Ook al koop je niets dan is een bezoek aan zo’n beurs een aanrader omdat je hier heel veel stenen te zien krijgt en een goede indruk krijgt van wat er zoal te gevonden is. Zeer leerzaam en leuk voor jong en oud!
Wil je echt topkwaliteit zien dan zal je beurzen in het buitenland moeten bezoeken. De belangrijkste beurs wereldwijd is die van Tucson, Arizona begin februari. Houd je het liever dichter bij huis dan is de beurs in München eind oktober de beste. De beurs van St.-Marie- Aux-Mines in de Franse Vogezen is net zo goed maar moeilijk te vergelijken door de compleet andere atmosfeer (markten buiten in een pittoresk bergdorpje).
Het internet is natuurlijk een vrij recente bron van mineralen. Je kunt hier eindeloos zoeken tussen alle webshops, veilingsites en ander aanbieders. Dit geeft een goede indruk van de prijzen en beschikbaarheid. Het grootste nadeel is dat je niet de stenen rondom kunt inspecteren voor de aankoop.
Daarbij is het vaak kinderlijk eenvoudig om het uiterlijk van een foto aan te passen waardoor het beter lijkt dan het is. Dit geldt met name voor het materiaal aangeboden op veilingsites als ebay en marktplaats.
Soms kom je er geweldige dingen voor relatief weinig geld tegen. In de regel is het toch wel een gok en komt het te vaak voor dat de steen niet is wat je had verwacht. Je vooraf betaalde geld terug krijgen kan dan lastig zijn. Ieder moet voor zich weten of dit een aanvaardbaar risico is.
Wat kun je het beste kopen? Wat je mooi vindt natuurlijk. Het gaat bij stenen veelal om de natuurlijke schoonheid. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat de stenen die je koopt ook nog een soort van waardevast zijn en er zo voor zorgen dat je bij verkoop er nog wat voor terug krijgt of zelfs winst opstrijkt. Nu is hier geen formule voor of vast recept voor succes. Het draait bij mineralen om kwaliteit, zeldzaamheid en esthetiek. En dat is niet iets waar vaste waarden voor te beschrijven zijn.
Iedereen wil kwaliteit, maar de definitie van kwaliteit verschilt per mineraal. Kwaliteit kun je zien en beoordelen. Je moet wel veel voorbeelden hebben gezien om het verschil te herkennen tussen subtiele kwaliteitsverschillen.
De belangrijkste kwaliteitseisen bij mineralen zijn:
- Vrij van opvallende beschadigingen.
- Hoge glans en indien van toepassing, transparantie.
- Mooie (heldere) kleuren.
- Attractieve combinatie van mineralen met hoge contrasten
Esthetiek, of het mineraal een mooie uitgebalanceerde vorm heeft of een sculptureel karakter. Deze factor is mede afhankelijk van de smaak van de verzamelaar. In de praktijk het verschil tussen een rommelige kleurloze groep kristallen of een groot glanzend kristal, op een contrasterend stuk moedergesteente, die alle aandacht naar zich toetrekt.
Zorg bij een aankoop van de steen er in ieder geval voor dat je de juiste naam en vindplaats erbij krijgt en deze bij de steen houdt. Dit is van vitaal belang bij een eventuele verkoop. Een steen zonder vindplaats heeft voor een serieuze verzamelaar nauwelijks waarde. Hoe meer informatie bij de steen geleverd kan worden hoe beter het is. Niet alleen de naam en vindplaats maar ook informatie over vorige eigenaars kan later belangrijk blijken.
Nogmaals, vraag bij aankoop altijd naar de herkomst/vindplaats van het betreffende mineraal. Hoe preciezer gespecificeerd hoe beter. Deze informatie is zeer belangrijk bij de verkoop van een los mineraal of een complete collectie.
Maak er een gewoonte van om iets van een catalogus bij te houden. Op papier is het beste. Oude digitale files kunnen onleesbaar worden. Link de steen met een nummer of code aan de catalogus. Of nog beter, monteer een klein label met mineraalnaam en herkomst op de steen. Het feit dat er een label op zit geeft voor de meeste mensen aan dat de steen bijzonder is. Hierdoor kan deze informatie lastig verloren gaan en zal de steen niet snel weggegooid worden.
Contact: peter@mineralenverzamelen.nl
All rights reserved Dutch Mountain Minerals 2024