Verzamelen

van mineralen

De redenen om mineralen te verzamelen zijn als divers als de verzamelaars zelf. sommige zijn geboren met een verzamelaars instinct en verzamelen alles wat op hun pad komt. Andere worden aangetrokken door de wetenschap achter mineralen. De chemische en natuurkundige eigenschappen, de soms unieke combinaties en bizarre kristalvormen die alle natuurwetten lijken te tarten. Voor andere is de jacht op het volgende stuk voor de collectie het meest spannend. De perfecte balans vinden tussen soort, kristalvorm, grootte en prijs. Anderen vinden mineralen gewoon mooi en zijn op zoek naar de meest esthetische mineralen ongeacht soort. Iedereen beleeft zijn passie voor mineralen op een andere manier.

Het verzamelen van mineralen is een prachtige manier om de schoonheid van de natuur in huis te halen. Wie heeft zich niet verwonderd bij de eerste aanblik van een een grote amethist geode of een volledig transparant kwartskristal. Het is eigenlijk niet te bevatten dat de natuur is staat is om dit soort objecten voort te brengen. Onze voorouders zijn vanuit de vroegste geschiedenis al gefascineerd geweest door de schoonheid en diversiteit van kristallen en mineralen. Waren zij in het begin vooral een curiositeit die men tegenkwam bij de zoektocht naar onmisbare grondstoffen.

 

In de laatste 50 jaar heeft mineralen verzamelen een transformatie doorgemaakt van mooie stenen voor liefhebbers tot de  „Natural art” status die mineralen inmiddels hebben. Waren mooie mineralen vroeger alleen te bewonderen in de grote natuurhistorische musea rond de wereld. Tegenwoordig kan iedereen een collectie aanleggen en concurreren met s’werelds beste collecties. Vrije tijd, een hoger besteedbaar inkomen en de wereldwijde handel zorgen ervoor dat steeds meer mensen mineralen en kristallen ontdekken en verzamelen.

Een grote amethist geode verwerkt is een salontafel . Dit maakt de tafel ook meteen een uniek item aangezien geen twee geodes gelijk zijn.

Foto: www.demilked.com

Dat komt niet alleen omdat er steeds meer mooie mineralen beschikbaar komen voor de verkoop. Ook het feit dat je mineralen en kristallen ook zelf kunt gaan zoeken en vinden maakt het verzamelen ervan een aantrekkelijke bezigheid. Vakanties naar de Alpen bieden de mogelijkheid op prachtige vondsten uit dit kristal rijke gebied. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar geen kristallen kunnen voorkomen. Overal waar mijnbouw plaats vindt of waar infrastructuur wordt aangelegd in rotsachtig gebied zijn vondsten mogelijk. Dit biedt de gelegenheid om een compleet zelf gevonden collectie aan te leggen. Er zijn niet zo veel verzamelgebieden waarbij dat mogelijk is. Weinig dingen geven zoveel voldoening als het vinden, bergen en kunnen tentoonstellen van een prachtig kristal met een avontuurlijk verhaal van de vondst. Het zijn onvergetelijke ervaringen.

 

De enorme diversiteit aan mineralen en verschijningsvormen maakt het mogelijk om een collectie naar elke smaak in te richten. Of je nu paar stenen op de vensterbank heb liggen of een collectie van 30 duizend stuks hebt verzameld. Er is altijd iets nieuws te ontdekken en geen twee stukken zijn hetzelfde. Zo divers als mineralen zijn zijn ook de collecties ervan. Het is immers de smaak van de liefhebber of de aard van de vondst die bepaald welk stuk verzameld wordt. Pas met de komst van online winkelen komen mineralen naar jou toe. Voorheen, en eigenlijk nog steeds, zul je vooral naar de mineralen toe moeten gaan. De tijd en moeite die je in een hobby steekt bepalen voor een groot deel het succes ervan en bij mineralen verzamelen is dit niet anders. Hoe vaker je in de gelegenheid bent om naar mineralen toe te gaan hoe groter de kans dat er wat moois op je pad komt.

Je zal hem maar vinden! In de ogen van de meeste mensen een vormloze klomp goud. Voor (mineralen) verzamelaars is dit een gewild object. Meer waard dan alleen de goudwaarde door het formaat en natuurlijke vorm.

Mineralen kunnen onwaarschijnlijk mooi zijn en een hoog decoratief karakter hebben. Grote stukken worden gebruikt als kunst objecten in ruimtes waar ze de schoonheid van de natuur benadrukken. Enkele grote exemplaren kunnen indrukwekkender zijn dan vele kleintjes. Een mineralen collectie hoeft niet groot te zijn om van te genieten. Al zijn er natuurlijk genoeg gevallen bekend waar dit een beetje uit de hand is gelopen en een collectie een compleet huis overgenomen heeft.

De meeste verzamelaars wapenen zich tegen een dergelijke situatie door zich te specialiseren. In de eerste instantie is alles mooi. Elke mooie steen gaat mee. Maar met meer stenen komt ook meer kennis waardoor voorkeur voor bepaalde aspecten van mineralen wordt versterkt. Dit kan van alles zijn. Voorkeur voor een bepaalde mineraal soort, kristalvorm, herkomst, kleur of iets anders. Iedereen kijkt anders tegen dingen aan. Het is ook maar net hoe iemand ermee in contact is gekomen. bijna niemand bedenkt op een dag, ik ga neen mineralencollectie beginnen. Zoiets hangt vaak van toevalligheden aan elkaar. Een bezoek aan een museum, de vondst van een mooie steen op vakantie, een oom met een kast vol stenen. Al deze ervaringen leggen een fundament voor iemands smaak en bepalen daarmee, vaak onbewust, een richting voor een beperkt verzamelgebied.

Een specialistische verzameling met alleen mineralen afkomstig uit het Schwarzwald in Duitsland.

Voor diegenen die niet alleen aangetrokken zijn door de schoonheid van mineralen maar ook open staan voor de wetenschap achter mineralen gaat er een nieuwe wereld open met genoeg verrassingen om je de rest van je leven te blijven verbazen. Er valt veel te leren over het hoe, wat, waar en waarom van mineralen. Hoe ze ontstaan, waar je ze kunt vinden en hoe je ze uit elkaar kan houden (Het bepalen van de juiste soort noemt men determineren). Dat kan in veel gevallen op het blote oog of met een loupe. Maar vooral bij zeldzame mineralen is dit lastig. Het vereist een hoop ervaring en dan nog kun je niet altijd iets met zekerheid zeggen. Alleen professionele chemische en structurele analyse biedt dan uitkomst.

 

 

Er zijn zoveel factoren die een steen bijzonder kunnen maken in de ogen van een liefhebber dat een reis door de wereld van mineralen en kristallen nooit compleet zal zijn. De volwaardige wetenschap geologie waarvan mineralogie, petrologie, kristallografie en gemmologie delen van uitmaken doen nog dagelijks nieuwe ontdekkingen waar we als mensheid van profiteren. Veel van dit soort ontdekkingen zijn het gevolg van oplettende verzamelaars die hun observaties doorspeelden naar de wetenschap. Veel mineralen zijn vernoemd naar verzamelaars die door hun specialisme en opgebouwde kennis van grote waarde voor de mineralogie zijn gebleken. Waar een simpele liefhebberij al niet toe kan leiden.

All rights reserved. Dafina.nl 2019.